FAQ

Wiewatwaarwonderweekend?

Wonderweekend landt één keer per jaar in de allermooiste tuin van ’t land:
 
Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise
België
 
Je kan kiezen voor Dag&Nacht-Tickets mét overnachting of voor een Dag-Ticket. Je kiest ook wanneer je komt:
 
–   Vrijdag 18 augustus 2023 vanaf 11u tot zaterdag 19 augustus 11u.
–   Of zaterdag 19 augustus 2023 vanaf 11u tot zondag 20 augustus 11u.
 
Het programma op beide dagen is exact hetzelfde, en helemaal op maat van gezinnen met kinderen tussen 2 en 12 jaar.

Welk ticket koop ik nu voor wie?

Wel da’s erg gemakkelijk! Er zijn slechts 2 soorten tickets: Dag&Nacht-Tickets of Dag-Tickets.

Wil je met je hele gezin komen overnachten? Dan koop je voor iedereen ouder dan 1 jaar een Dag&Nacht-Ticket.

Is dat overnachten in een kartonnen tent niet aan jou besteed? Dan koop je voor iedereen een Dag-Ticket. Makkelijk zat!

Waar is dat feestje?

In de allermooiste tuin van ’t land: de Plantentuin Meise. De hoofdingang bevindt zich op Nieuwelaan 38 in Meise. Eender welke eekhoorn in en rond Brussel gaat je de weg kunnen tonen.

Wanneer start en eindigt ons wonderweekend?

Heb je een dagpas? Dan ben je welkom vanaf 12u ’s middags tot en met de avondshow. Meestal is dat rond 21u15. Erna kan je moe maar voldaan thuis verder gaan dromen.

Heb je ook een overnachting geboekt? Dan ben je welkom vanaf 12u ’s middags tot 12u ’s middags de dag erna. Zo beleef je dus 24u verwondering! ’s Morgens kan je tot 10u ontbijten en in de laatste activiteiten duiken. Erna heb je rustig de tijd om in te pakken. Maar je mag je tent met al je hebben en houden ook gewoon meepakken als je wil en kan. We vragen je alleen vriendelijk om de Plantentuin voor 12u te verlaten zodat de nieuwe bezoekers aan hun wonderweekend kunnen beginnen.

Iedereen ontvangt bij aankomst een polsbandje om deel te nemen aan alle activiteiten en om erna nog lang mee te stoefen. Ahja!

Paniek in het kiekenkot! Ik vind mijn tickets niet meer!

Maak je geen zorgen, die liggen waarschijnlijk bij al je rechtersokken die ook nooit meer boven water gaan komen. Wij hebben een oplossing. Voor je tickets, niet je sokken. Om tickets te kunnen kopen, heb je een account moeten aanmaken op wonderweekend.be

Als je inlogt, kan je onder “Bestellingen” je tickets terugvinden, en meteen ook downloaden!

Kunnen we met het openbaar vervoer komen?

Uiteraard! Die eekhoorn van hierboven zal je dankbaar zijn.

Vanuit Brussel kan dat via het treinstation Brussel Noord, Bockstael of Metrostation Koning Boudewijn lijn 6:
De aanbevolen diensten zijn de lijnen 250 (Brussel-Impde-Londerzeel-Liezele-Puurs) en 251 (Brussel-Steenhuffel-Londerzeel-Malderen-Puurs). De bushalte ‘Meise: Nationale Plantentuin’ is facultatief, vergeet dus niet aan de chauffeur te vragen om te stoppen. De halte ‘Meise: Nationale Plantentuin’ ligt tussen de haltes ‘Strombeek-Bever: Drijpikkel’ en ‘Meise: Boechtstraat’. Voor dienstregelingen je contacteer De Lijn.

Een andere mogelijkheid zijn de lijnen 260 (Brussel-Nieuwenrode-Willebroek-Puurs) en 233 (Brussel-Humbeek). De bushalte ‘Meise: Private Dreef’ is facultatief, vergeet dus niet aan de chauffeur te vragen om te stoppen. De bushalte ‘Meise: Private Dreef’ ligt tussen de haltes ‘Meise: Potaarde’ en ‘Meise: Dreef’. Opgepast: de ingang van de Plantentuin ligt op ongeveer 1 km van deze halte. Je moet via de voetgangersbrug de A12 oversteken. Voor dienstregelingen je contacteer De Lijn.

Vanuit Zaventem (Station Nationale Luchthaven of Station Zaventem) of Vilvoorde ( Station Grimbergen of Station Merchtem):
De aanbevolen dienst is lijn 821 (Zaventem-Vilvoorde-Grimbergen-Merchtem). De bushalte ‘Meise: Boechtstraat’ is facultatief, vergeet dus niet aan de chauffeur te vragen om te stoppen. Let wel op: de dichtstbijzijnde ingang van de Plantentuin is ingang B (Meise dorp) en niet de hoofdingang (ongeveer 1 km verderop). Je moet aan de hoofdingang zijn. Je kan ook lijn 820 (Zaventem-Vilvoorde-Jette AZ-VUB-Dilbeek) nemen, die maakt een verbinding met het Station van Vilvoorde, waar je kan overstappen op lijn 821 om in de Plantentuin te geraken.

Vanuit Puurs (Station Londerzeel of Station Wolvertem):
De aanbevolen diensten zijn de lijnen 250 (Puurs-Liezele-Londerzeel-Impde-Brussel) en 251 (Puurs-Malderen-Londerzeel-Steenhuffel-Brussel). De bushalte ‘Meise: Nationale Plantentuin’ bij de hoofdingang van de Plantentuin is facultatief, vergeet dus niet aan de chauffeur te vragen om te stoppen. De bushalte ‘Meise: Nationale Plantentuin’ ligt tussen de haltes ‘Meise: Boechtstraat’ en ‘Strombeek-Bever: Drijpikkel’. Voor dienstregelingen je contacteer De Lijn.

Vanuit Willebroek, Tisselt, Ramsdonk, Kapelle-op-den-Bos: (Station Nieuwenrode of St-Brixius-Rode):
De buslijn 260 (Puurs-Willebroek-Brussel) brengt je tot de halte ‘Meise: Private Dreef’. Deze halte is facultatief, vergeet dus niet aan de chauffeur te vragen om te stoppen. De bushalte ‘Meise: Private Dreef’ ligt tussen de haltes ‘Meise: Dreef’ en ‘Meise: Potaarde’.
Opgepast: de ingang van de Plantentuin ligt op ongeveer 1 km van deze halte. Je moet via de voetgangersbrug de A12 oversteken. Voor dienstregelingen je contacteer De Lijn.

Hoe geraak ik er met de wagen?

Stel de GPS in op ‘Nationale Plantentuin van België’, Nieuwelaan 38, 1860 Meise of op de coördinaten N 50° 55’ 32.8″, O 4° 19’ 59.1″.
Wonderweekend is te bereiken vanop de Brusselse Grote Ring (R0), afrit 7a naar de A12 Brussel-Boom-Antwerpen richting Willebroek. Ongeveer 2 km van de Grote Ring neem je afrit 3 Meise. Daarna volg je gewoon de wegwijzers richting ‘Meise’ en ‘Nationale Plantentuin’.
Vanuit Brussel neem je aan het kruispunt met de Romeinse Steenweg (ongeveer 1 km ten Noorden van het Atomium) de Bouchoutlaan richting ‘Meise’ en ‘Nationale Plantentuin’.
Vanuit Antwerpen neem je de A12 Antwerpen-Boom-Brussel, afrit 3 Meise en volg richting ‘Nationale Plantentuin’. Neem dus niet de autostrade E19 Antwerpen-Mechelen-Brussel!

Wat moeten we meebrengen?

In de eerste plaats je kinderen. :) Alles wat je meeneemt, zal je zelf moeten dragen. Hoogstwaarschijnlijk dus ook je kinderen. :)
Misschien helpt dit: beeld je in dat je één nacht gaat kamperen maar niet zelf moet koken en ook geen tent moet meenemen. Dan kom je ongeveer tot dit lijstje:
 –   Een bedje, luchtmatras of matje om op te slapen. (Jullie tent is 1,5 m x 2,20 m). Tenzij je een wondertipi deluxe besteld hebt natuurlijk, dan staat je bed opgemaakt voor je klaar.
–   Een slaapzak en een hoofdkussentje.
–   Een zaklamp.
–   Slaap- en wasgerief.
–   Anti-muggen middel.
–   Je zwembroek of badpak.
–   Regenkledij. Al kan dat vervangen worden door het vorige. 
–   Je wonder- of dagpassen en vouchers.
–   Zoveel toeters, bellen en trompetten als je maar wil.

Mogen we onze eigen tent meenemen? Ppplease?

Een eigen tent meenemen is niet toegelaten. Het is een unieke ervaring om samen in een kartonnen tent te slapen.

Weet wel dat wij niet alle voorzieningen hebben als een normale camping. Wonderweekend is het enige weekend per jaar dat er in de Plantentuin Meise overnacht mag worden. Zo zal er wel elektriciteit zijn, maar eerder gecentraliseerd op één inprikpunt. In de Plantentuin mag ook niet gekookt worden en je mag ook geen eten opwarmen. Maar maak je geen zorgen: je gaat niet weten waar eerst proeven met al dat lekkers dat wij voorzien.

Slapen in een kartonnen tent? Is dat niet alleen op papier een goed plan?

We snappen het. De eerste keer dat wij in een kartonnen tent gingen slapen, hadden we ook wel wat vragen. Deze bijvoorbeeld:

Hoe groot is zo’n tent?
Je kartonnen tent meet 2,2 m x 1,5 m. Op de afbeelding zie je wat meer details. Klik erop om ze te vergroten.

Met hoeveel kan je in zo’n tent?
De tenten zijn groot genoeg voor twee personen. En dan is er natuurlijk nog plek voor je spullen. Een konijn of drie kan er zeker ook nog bij.

Maar wat als het regent?
Er wordt heel het jaar geofferd aan de weergoden om dat weekend stralend weer te hebben. Maar stel dat het toch regent, dan is dat nog geen probleem. Je tent is gemaakt van een hoogwaardige kartonsoort en kan wel tegen een regenstootje. Ze houdt gemakkelijk stand bij drie dagen kletsende regen. En vermits je maar één nacht komt, hoef je je dus geen zorgen te maken.

Mag ik mijn tent versieren?
Mogen? Mogen? Moeten, ja! Nee, grapje, niks moet op wonderweekend. Maar we hebben heel graag dat je je tent versierd. Bij jullie aankomst op de Kamping van Karton krijg je van ons zelfs verfspullen om te tent te schilderen. En hou jullie vooral niet in om dingen van thuis mee te brengen. Dé reden om twee keer per jaar de kerstversiering uit de kelder te halen bijvoorbeeld.

Maar we onze tent zo mooi versieren? Mogen we ze dan ook meenemen erna?
Natuurlijk! De tent is helemaal van jullie. Maar ook wel gigantisch groot. Zelfs met een standaard bagagedrager op het dak is het niet mogelijk om ze te vervoeren. Je hebt dus al een camionette of aanhangwagen nodig. Maar wij hebben al straffe dingen gezien.

Wat als we met een oneven aantal komen?

Een kartonnen tent is voor twee personen. Maar als je met 3, 5 of 7 naar wonderweekend komt zijn er natuurlijk ook oplossingen. Om te beginnen al een extra kartonnen tent. Kom je met 3 personen, dan krijg je 2 tenten, met 5 personen, 3 tenten, etc…

Een kartonnen tent is 1,5m breed. Net iets groter dan een twijfelaar. Wij twijfelen er dan ook aan dat het aangenaam is om er met drie in te liggen. Daarom stellen we altijd deze alternatieven voor:

– Neem gerust zelf een extra tentje mee.
– Overtuig een vriendje, vriendinnetje, neefje, nichtje, klasgenoot, piraat of drie kabouters om mee te komen op wonderweekend. Zo is elke tent optimaal bezet. Je kan later altijd wonderpassen bij bestellen.
– Blijf overnachten in een tipitent. We hebben er voor 4,6 of 8 personen.

We komen met verschillende gezinnen. Kunnen we bij elkaar liggen?

Dat kan zeker! Spreek onderling af dat degene die het eerste aankomt, meteen voldoende tenten reserveert voor alle gezinnen samen. Dat kan je doen door ze te markeren (nee niet tegen plassen, met stiften ofzo J) of door in elke tent wat spullen te leggen. Klaar!

Vuil! Vuiler! Vuilst! Kunnen we ons daar allemaal wassen?

Er zullen uiteraard genoeg toiletten en douches zijn om al die vuile kindjes te wassen. En we hebben goed nieuws: ze zijn niet eens van karton! Iedereen kan ’s morgens en ’s avonds zijn handjes, tandjes, poppen, auto’s en smurfen wassen.

Hoe verloopt de ochtendspits?

Na Koning van de Kamping van Karton te zijn geweest, volgt er een koninklijk ontbijt met alles erop en eraan.
De kleinsten zijn al vroeg wakker. Maar geen paniek, we voorzien sloten koffie vanaf 6u.

Ontbijten kan van 7u30 tot 10u. Erna heeft iedereen rustig de tijd om te pakken. De tenten worden gerecycleerd. Daarom vragen we je om ze samen op te ruimen. Doe er gerust samen een dansje op om ze zo plat mogelijk te krijgen en breng ze naar de containers. Wie weet win je er nog een volledig wonderweekend mee voor volgend jaar!

We vragen je vriendelijk om tegen 11u de Plantentuin te verlaten zodat de nieuwe bezoekers hun wonderweekend kunnen induiken.

Terug thuis? Check welke beestjes er meegelift zijn.

Geef mij een teken van leven. Laat me weten… Ok, sorry. Dus, teken. Ze zijn er. En ze zijn moeilijk te spotten. Dus controleer elke teen, huidplooi en oorlel als je thuiskomt. En zorg dat je alle ongewenste beestjes verwijdert.

Maar er zitten ook minder ongewenste beestjes in de Plantentuin: naar schatting wonen er 11 reeën: Rudolf, Hans, Karel, Tine, … en de rest mag je zelf een naam geven. Ze komen toch niet als je roept. Maar als je ’s morgens stilletjes uit je tent komt, kan je er misschien wel ééntje spotten.

Oh nee he, wij kunnen niet komen! Worden onze tickets terugbetaald?

We kunnen helaas geen Dag-Tickets, Dag&Nacht-Tickets of vouchers terugbetalen omdat op dit moment al onze kosten al gemaakt zijn: de tenten zijn besteld, de huur van de Plantentuin is betaald, alle activiteiten zijn gepland, het materiaal is aangekocht… Daarom kunnen we echt geen annulaties terugbetalen.

Op al onze tickets en activiteiten zijn deze algemene voorwaarden van toepassing.

Smile, je wordt misschien gefilmd! Wat met onze privacy?

Elk jaar maken we een sfeerfilm van ons weekend en zijn er fotografen die foto’s nemen. Maar uiteraard alleen van je goede kant. Door het festival te betreden, geef je automatisch toestemming voor de registratie en het gebruik van het beeldmateriaal door wonderweekend en haar partners. En accepteer je alle voorwaarden. Maar we gaan je niet moeten vragen om te lachen, dat zal je vanzelf al aan het doen zijn! Bovendien is het een superleuke herinnering als je gefilmd of gefotografeerd wordt.

Wonderweekend
[]