FAQ

Wiewatwaarwonderweekend?

Wonderweekend landt één keer per jaar in de allermooiste tuin van ’t land:
 
Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise
België
 
Je kan kiezen voor wonderpassen mét overnachting of voor een dagpas. Je kiest ook wanneer je komt:
 
–   Vrijdag 20 augustus 2021 vanaf 12u tot zaterdag 21 augustus tot 12u.
–   Of zaterdag 21 augustus 2021 vanaf 12u tot zondag 22 augustus tot 12u.
 
Het programma op beide dagen is exact hetzelfde, en helemaal op maat van gezinnen met kinderen tussen 2 en 12 jaar.

Hoe werkt de CovidSafe app precies?

Download de officiële CovidSafeBE-app op je mobiele toestel. Maak een taalkeuze en beantwoord drie vragen die uitwijzen welke COVID-certificaten voor jou beschikbaar zijn. Hierna kan je je aanmelden met een digitale ID (zoals Itsme) en zijn je certificaten beschikbaar om te downloaden en te bewaren.

Een screenshot van de QR-code nemen en afdrukken is niet aan te raden. Als je het certificaat ook op papier wenst, dan kan je het best via mijngezondheid.be, MyHealthViewer.be of Mijnburgerprofiel.be downloaden en printen.

Problemen met het installeren van de app? Meer info en filmpjes over de werking en gebruik van de app zijn te vinden op covidsafe.be.

Wat als de app aangeeft dat ik niet Covid Safe ben?

Dan krijg je geen toegang tot Wonderweekend.

Vanaf welke leeftijd is het Covid Safe Ticket noodzakelijk?

Kinderen vanaf 12 jaar moeten een geldig Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Dus ben je op Wonderweekend 11 jaar en 364 oud, hoef je geen test voor te leggen.

Is een negatieve snel -of zelftest ook toegestaan?

Zelftesten zijn niet geldig, sneltesten daarentegen wel. Al mogen die maximum 24 uur oud zijn.

Wanneer laat ik me het beste testen voor mijn bezoek aan Wonderweekend? En wat als ik blijf overnachten?

De geldigheidsduur van een negatieve test begint pas te lopen op de dag nadat het staal afgenomen werd. Als je op donderdag een staal laat afnemen voor een PCR-test, dan blijft het Covid Safe Ticket geldig tot zaterdag middernacht. Hou er wel steeds rekening mee dat het resultaat een dag op zich kan laten wachten. Bij een sneltest blijft het ticket in dit geval geldig tot vrijdag middernacht.

Kan ik ter plaatste een test laten afnemen?

Ja, het is mogelijk om ter plaatste een sneltest te laten afnemen. Hou zeker rekening met oplopende wachttijden, Wonderweekend is een festival, geen testcentrum ;-)

Wat als mijn PCR-test positief is? Wat met mijn tickets?

Als je positief test, krijg je geen Covid Safe Ticket, en dus krijg je geen toegang tot Wonderweekend.

Met betrekking tot je tickets: wij gaan ons schikken naar wat de bepalingen van de overheid hierover zullen zijn. Dat is op dit moment nog niet duidelijk.

Mijn tweede prik staat gepland op enkele dagen voor het festival, ben ik dan volledig ingeënt?

Neen, stel: Je hebt je 2de prik op 7 augustus gehad: dan ben je pas “Covid Safe” op 21 augustus. Dus als je op 20 augustus naar Wonderweekend komt zal je toch een PCR -of sneltest moeten laten afnemen.

Kan ik zelf controleren of mijn certificaat aan alle regels voldoet?

Voorlopig kan dat niet, het is daarvoor wachten op de volgende update van de CovidSafeBE-app. Na de update zal bij elk certificaat in de app ook aangegeven worden of het voldoet aan de regels van een massa-evenement.

Hoe zit het met mijn privacy?

Bij het scannen van je COVID-certificaat op een evenement worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator of bewakingsfirma. Zij krijgen enkel je naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of je certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen (bv. of het nog geldig is).

Hoe gaan jullie om met COVID-19?

Wonderweekend wordt georganiseerd op een bijzonder groot domein: de Plantentuin Meise is maar liefst 94 hectare groot. Bovendien komen er op wonderweekend 2021 maximaal 2500 personen per dag. De social distancing is dus gezien de grootte van het terrein en het type activiteiten makkelijker te handhaven dan op andere festivals.

Als er op dat moment maatregelen zijn, zorgen we er uiteraard voor dat alles strikt volgens de regels verloopt: zo zal er dan bijvoorbeeld handgel beschikbaar op alle plaatsen, zetten we plexi-schermen waar het nodig is, werken we met aankomsturen, doen we aan wachtrijenbeheer, …

Wat gebeurt er als wonderweekend 2021 niet kan doorgaan door COVID-19?

In dat geval zullen we ons schikken naar de op dat moment geldende wettelijke richtlijnen in verband met terugbetalingen of tegoedbonnen. Maar net als in 2020, laten we jullie niet met een lege zomer naar huis gaan. In 2020 hebben we namelijk een vervangprogramma uitgewerkt waar je voor kon kiezen: de zomer van wonderweekend. Hier kan je daar meer informatie over vinden.

Waar is dat feestje?

In de allermooiste tuin van ’t land: de Plantentuin Meise. De hoofdingang bevindt zich op Nieuwelaan 38 in Meise. Eender welke eekhoorn in en rond Brussel gaat je de weg kunnen tonen.

Wanneer start en eindigt ons wonderweekend?

Heb je een dagpas? Dan ben je welkom vanaf 12u ’s middags tot en met de avondshow. Meestal is dat rond 21u15. Erna kan je moe maar voldaan thuis verder gaan dromen.

Heb je ook een overnachting geboekt? Dan ben je welkom vanaf 12u ’s middags tot 12u ’s middags de dag erna. Zo beleef je dus 24u verwondering! ’s Morgens kan je tot 10u ontbijten en in de laatste activiteiten duiken. Erna heb je rustig de tijd om in te pakken. Maar je mag je tent met al je hebben en houden ook gewoon meepakken als je wil en kan. We vragen je alleen vriendelijk om de Plantentuin voor 12u te verlaten zodat de nieuwe bezoekers aan hun wonderweekend kunnen beginnen.

Iedereen ontvangt bij aankomst een polsbandje om deel te nemen aan alle activiteiten en om erna nog lang mee te stoefen. Ahja!

Paniek in het kiekenkot! Ik vind mijn tickets niet meer!

Maak je geen zorgen, die liggen waarschijnlijk bij al je rechtersokken die ook nooit meer boven water gaan komen. Wij hebben een oplossing. Voor je tickets, niet je sokken. Om tickets te kunnen kopen, heb je een account moeten aanmaken op wonderweekend.be

Als je inlogt, kan je onder “Bestellingen” je tickets terugvinden, en meteen ook downloaden!

Kunnen we met het openbaar vervoer komen?

Uiteraard! Die eekhoorn van hierboven zal je dankbaar zijn.

Vanuit Brussel kan dat via het treinstation Brussel Noord, Bockstael of Metrostation Koning Boudewijn lijn 6:
De aanbevolen diensten zijn de lijnen 250 (Brussel-Impde-Londerzeel-Liezele-Puurs) en 251 (Brussel-Steenhuffel-Londerzeel-Malderen-Puurs). De bushalte ‘Meise: Nationale Plantentuin’ is facultatief, vergeet dus niet aan de chauffeur te vragen om te stoppen. De halte ‘Meise: Nationale Plantentuin’ ligt tussen de haltes ‘Strombeek-Bever: Drijpikkel’ en ‘Meise: Boechtstraat’. Voor dienstregelingen je contacteer De Lijn.

Een andere mogelijkheid zijn de lijnen 260 (Brussel-Nieuwenrode-Willebroek-Puurs) en 233 (Brussel-Humbeek). De bushalte ‘Meise: Private Dreef’ is facultatief, vergeet dus niet aan de chauffeur te vragen om te stoppen. De bushalte ‘Meise: Private Dreef’ ligt tussen de haltes ‘Meise: Potaarde’ en ‘Meise: Dreef’. Opgepast: de ingang van de Plantentuin ligt op ongeveer 1 km van deze halte. Je moet via de voetgangersbrug de A12 oversteken. Voor dienstregelingen je contacteer De Lijn.

Vanuit Zaventem (Station Nationale Luchthaven of Station Zaventem) of Vilvoorde ( Station Grimbergen of Station Merchtem):
De aanbevolen dienst is lijn 821 (Zaventem-Vilvoorde-Grimbergen-Merchtem). De bushalte ‘Meise: Boechtstraat’ is facultatief, vergeet dus niet aan de chauffeur te vragen om te stoppen. Let wel op: de dichtstbijzijnde ingang van de Plantentuin is ingang B (Meise dorp) en niet de hoofdingang (ongeveer 1 km verderop). Je moet aan de hoofdingang zijn. Je kan ook lijn 820 (Zaventem-Vilvoorde-Jette AZ-VUB-Dilbeek) nemen, die maakt een verbinding met het Station van Vilvoorde, waar je kan overstappen op lijn 821 om in de Plantentuin te geraken.

Vanuit Puurs (Station Londerzeel of Station Wolvertem):
De aanbevolen diensten zijn de lijnen 250 (Puurs-Liezele-Londerzeel-Impde-Brussel) en 251 (Puurs-Malderen-Londerzeel-Steenhuffel-Brussel). De bushalte ‘Meise: Nationale Plantentuin’ bij de hoofdingang van de Plantentuin is facultatief, vergeet dus niet aan de chauffeur te vragen om te stoppen. De bushalte ‘Meise: Nationale Plantentuin’ ligt tussen de haltes ‘Meise: Boechtstraat’ en ‘Strombeek-Bever: Drijpikkel’. Voor dienstregelingen je contacteer De Lijn.

Vanuit Willebroek, Tisselt, Ramsdonk, Kapelle-op-den-Bos: (Station Nieuwenrode of St-Brixius-Rode):
De buslijn 260 (Puurs-Willebroek-Brussel) brengt je tot de halte ‘Meise: Private Dreef’. Deze halte is facultatief, vergeet dus niet aan de chauffeur te vragen om te stoppen. De bushalte ‘Meise: Private Dreef’ ligt tussen de haltes ‘Meise: Dreef’ en ‘Meise: Potaarde’.
Opgepast: de ingang van de Plantentuin ligt op ongeveer 1 km van deze halte. Je moet via de voetgangersbrug de A12 oversteken. Voor dienstregelingen je contacteer De Lijn.

Hoe geraak ik er met de wagen?

Stel de GPS in op ‘Nationale Plantentuin van België’, Nieuwelaan 38, 1860 Meise of op de coördinaten N 50° 55’ 32.8″, O 4° 19’ 59.1″.
Wonderweekend is te bereiken vanop de Brusselse Grote Ring (R0), afrit 7a naar de A12 Brussel-Boom-Antwerpen richting Willebroek. Ongeveer 2 km van de Grote Ring neem je afrit 3 Meise. Daarna volg je gewoon de wegwijzers richting ‘Meise’ en ‘Nationale Plantentuin’.
Vanuit Brussel neem je aan het kruispunt met de Romeinse Steenweg (ongeveer 1 km ten Noorden van het Atomium) de Bouchoutlaan richting ‘Meise’ en ‘Nationale Plantentuin’.
Vanuit Antwerpen neem je de A12 Antwerpen-Boom-Brussel, afrit 3 Meise en volg richting ‘Nationale Plantentuin’. Neem dus niet de autostrade E19 Antwerpen-Mechelen-Brussel!

Wat moeten we meebrengen?

In de eerste plaats je kinderen. :) Alles wat je meeneemt, zal je zelf moeten dragen. Hoogstwaarschijnlijk dus ook je kinderen. :)
Misschien helpt dit: beeld je in dat je één nacht gaat kamperen maar niet zelf moet koken en ook geen tent moet meenemen. Dan kom je ongeveer tot dit lijstje:
 –   Een bedje, luchtmatras of matje om op te slapen. (Jullie tent is 1,5 m x 2,20 m). Tenzij je een wondertipi deluxe besteld hebt natuurlijk, dan staat je bed opgemaakt voor je klaar.
–   Een slaapzak en een hoofdkussentje.
–   Een zaklamp.
–   Slaap- en wasgerief.
–   Anti-muggen middel.
–   Je zwembroek of badpak.
–   Regenkledij. Al kan dat vervangen worden door het vorige. 
–   Je wonder- of dagpassen en vouchers.
–   Zoveel toeters, bellen en trompetten als je maar wil.

Mogen we onze eigen tent meenemen? Ppplease?

Dat mag maar aangezien het maar om één overnachting is, raden we het niet echt aan. Het is ook een unieke ervaring om samen in een kartonnen tent te slapen.

Achteraan de Kamping van Karton voorzien we een zone voor eigen tenten. Weet wel dat wij niet alle voorzieningen hebben als een normale camping. Wonderweekend is het enige weekend per jaar dat er in de Plantentuin Meise overnacht mag worden. Zo zal er wel elektriciteit zijn, maar eerder gecentraliseerd op één inprikpunt. In de Plantentuin mag ook niet gekookt worden en je mag ook geen eten opwarmen. Maar maak je geen zorgen: je gaat niet weten waar eerst proeven met al dat lekkers dat wij voorzien.

Slapen in een kartonnen tent? Is dat niet alleen op papier een goed plan?

We snappen het. De eerste keer dat wij in een kartonnen tent gingen slapen, hadden we ook wel wat vragen. Deze bijvoorbeeld:

Hoe groot is zo’n tent?
Je kartonnen tent meet 2,2 m x 1,5 m. Op de afbeelding zie je wat meer details. Klik erop om ze te vergroten.

Met hoeveel kan je in zo’n tent?
De tenten zijn groot genoeg voor twee personen. En dan is er natuurlijk nog plek voor je spullen. Een konijn of drie kan er zeker ook nog bij.

Maar wat als het regent?
Er wordt heel het jaar geofferd aan de weergoden om dat weekend stralend weer te hebben. Maar stel dat het toch regent, dan is dat nog geen probleem. Je tent is gemaakt van een hoogwaardige kartonsoort en kan wel tegen een regenstootje. Ze houdt gemakkelijk stand bij drie dagen kletsende regen. En vermits je maar één nacht komt, hoef je je dus geen zorgen te maken.

Mag ik mijn tent versieren?
Mogen? Mogen? Moeten, ja! Nee, grapje, niks moet op wonderweekend. Maar we hebben heel graag dat je je tent versierd. Bij jullie aankomst op de Kamping van Karton krijg je van ons zelfs verfspullen om te tent te schilderen. En hou jullie vooral niet in om dingen van thuis mee te brengen. Dé reden om twee keer per jaar de kerstversiering uit de kelder te halen bijvoorbeeld.

Maar we onze tent zo mooi versieren? Mogen we ze dan ook meenemen erna?
Natuurlijk! De tent is helemaal van jullie. Maar ook wel gigantisch groot. Zelfs met een standaard bagagedrager op het dak is het niet mogelijk om ze te vervoeren. Je hebt dus al een camionette of aanhangwagen nodig. Maar wij hebben al straffe dingen gezien.

Wat als we met een oneven aantal komen?

Een kartonnen tent is voor twee personen. Maar als je met 3, 5 of 7 naar wonderweekend komt zijn er natuurlijk ook oplossingen. Om te beginnen al een extra kartonnen tent. Kom je met 3 personen, dan krijg je 2 tenten, met 5 personen, 3 tenten, etc…

Een kartonnen tent is 1,5m breed. Net iets groter dan een twijfelaar. Wij twijfelen er dan ook aan dat het aangenaam is om er met drie in te liggen. Daarom stellen we altijd deze alternatieven voor:

– Neem gerust zelf een extra tentje mee.
– Overtuig een vriendje, vriendinnetje, neefje, nichtje, klasgenoot, piraat of drie kabouters om mee te komen op wonderweekend. Zo is elke tent optimaal bezet. Je kan later altijd wonderpassen bij bestellen.
– Blijf overnachten in een tipitent. We hebben er voor 4,6 of 8 personen.

We komen met verschillende gezinnen. Kunnen we bij elkaar liggen?

Dat kan zeker! Spreek onderling af dat degene die het eerste aankomt, meteen voldoende tenten reserveert voor alle gezinnen samen. Dat kan je doen door ze te markeren (nee niet tegen plassen, met stiften ofzo J) of door in elke tent wat spullen te leggen. Klaar!

Breng je zelf een tent mee en slaapt het andere gezin in een kartonnen tent? Dan kunnen we niet garanderen dat je samen gaat liggen. De zone voor eigen tenten grenst aan de Kamping van Karton maar er mogen geen kartonnen tenten staan.

Vuil! Vuiler! Vuilst! Kunnen we ons daar allemaal wassen?

Er zullen uiteraard genoeg toiletten en douches zijn om al die vuile kindjes te wassen. En we hebben goed nieuws: ze zijn niet eens van karton! Iedereen kan ’s morgens en ’s avonds zijn handjes, tandjes, poppen, auto’s en smurfen wassen.

Dan blijft de vraag… wat eten we vandaag?

We voorzien elk jaar een hoorn des overvloed aan lekker eten en doen ons best om voor iedereen iets te voorzien: moeilijke eters, schransers en smossers. Er is iets voor elke goesting en voor elk budget. We beginnen de vouchers voor het eten te verkopen vanaf het voorjaar.

Ons intergalactisch befaamde Restaurant Zonder Bestek zal ook in 2021 van de partij zijn. Voor alle andere opties is het nog eventjes wachten. Maar dat wachten zal beloond worden! Als ticketkoper houden we je uiteraard op de hoogte.

We gaan toch nog niet slapen zeker? Wat gebeurt er na het avondeten?

Om 20u30 komt iedereen samen om van onze wonderlijke avondshow te genieten. Die duurt meestal een half uur en zal nog lang blijven doorspelen in jullie hoofden.

Na de voorstelling eindigt het wonderweekend voor de dagpassers. Voor iedereen met een wonderpas, start op deze plek de wondertocht. Een onvergetelijke wandeling door de bossen van de Plantentuin waar je de meest wonderlijke dingen tegenkomt. De tocht eindigt aan het kampvuurveld.

Daar staan vuurschalen te branden van verlangen om jullie te ontmoeten. Je kiest zelf een vuurtje uit en geniet van elkaar, de sterren en alle straffe avonturen die je vandaag hebt beleefd. Er zal wat te vertellen zijn!

We voorzien marshmallows en de enige echte wonderweekendtroubadour komt op verzoek jullie favoriete nummers spelen.

Hoe verloopt de ochtendspits?

Na Koning van de Kamping van Karton te zijn geweest, volgt er een koninklijk ontbijt met alles erop en eraan.
De kleinsten zijn al vroeg wakker. Maar geen paniek, we voorzien sloten koffie vanaf 6u.

Ontbijten kan van 7u30 tot 10u. Erna heeft iedereen rustig de tijd om te pakken. De tenten worden gerecycleerd. Daarom vragen we je om ze samen op te ruimen. Doe er gerust samen een dansje op om ze zo plat mogelijk te krijgen en breng ze naar de containers. Wie weet win je er nog een volledig wonderweekend mee voor volgend jaar!

We vragen je vriendelijk om tegen 12u de Plantentuin te verlaten zodat de nieuwe bezoekers hun wonderweekend kunnen induiken.

Terug thuis? Check welke beestjes er meegelift zijn.

Geef mij een teken van leven. Laat me weten… Ok, sorry. Dus, teken. Ze zijn er. En ze zijn moeilijk te spotten. Dus controleer elke teen, huidplooi en oorlel als je thuiskomt. En zorg dat je alle ongewenste beestjes verwijdert.

Maar er zitten ook minder ongewenste beestjes in de Plantentuin: naar schatting wonen er 11 reeën: Rudolf, Hans, Karel, Tine, … en de rest mag je zelf een naam geven. Ze komen toch niet als je roept. Maar als je ’s morgens stilletjes uit je tent komt, kan je er misschien wel ééntje spotten.

Oh nee he, wij kunnen niet komen! Worden onze tickets terugbetaald?

We kunnen helaas geen wonderpassen, dagpassen, overnachtingen of vouchers terugbetalen omdat op dit moment al onze kosten al gemaakt zijn: de tenten zijn besteld, de huur van de Plantentuin is betaald, alle activiteiten zijn gepland, het materiaal is aangekocht… Daarom kunnen we echt geen annulaties terugbetalen.

Op al onze tickets en activiteiten zijn deze algemene voorwaarden van toepassing.

Smile, je wordt misschien gefilmd! Wat met onze privacy?

Elk jaar maken we een sfeerfilm van ons weekend en zijn er fotografen die foto’s nemen. Maar uiteraard alleen van je goede kant. Door het festival te betreden, geef je automatisch toestemming voor de registratie en het gebruik van het beeldmateriaal door wonderweekend en haar partners. En accepteer je alle voorwaarden. Maar we gaan je niet moeten vragen om te lachen, dat zal je vanzelf al aan het doen zijn! Bovendien is het een superleuke herinnering als je gefilmd of gefotografeerd wordt.

Wonderweekend